
Ny analyse: Stor tilfredshed med GLU – kursisterne bruger uddannelsen i karrieren
- 10. mar 2025
- Rådgivning
- Erhvervsuddannelse
- HAKL
- Efteruddannelse
Stor tilfredshed med Den Grundlæggende Lederuddannelse
Kursisterne melder om høj tilfredshed med Den Grundlæggende Lederuddannelsen (GLU) – faktisk angiver 96% af de adspurgte, at de er helt eller overvejende tilfredse med uddannelsesforløbet. Det viser en ny analyse som HAKL (Efteruddannelsesudvalget for Handel, Administration, Kommunikation og Ledelse) har fået udført af analysevirksomheden M.B.C.
Størstedelen af kursisterne vil anbefale GLU til en kollega, og flere arbejdspladser har allerede sendt medarbejdere afsted flere gange på baggrund af de gode erfaringer. GLU’s praksisnære modulopbygning, hvor deltagerne mødes på tværs af forskellige virksomheder og brancher, fremhæves som værdifuld. Det giver en god dynamik og mulighed for at afprøve det lærte i praksis mellem modulerne – noget både kursister og arbejdsgivere sætter pris på.
Se nogle af konklusionerne herunder - tilmeld dig også webinar, hvor HAKL og Lederne går i dybden med analysen.

Få uddybet undersøgelsen den 25. marts 2025
HAKL afholder i samarbejde med Lederne et webinar, hvor hele evalueringens resultater bliver præsenteret. Her får du mulighed for at dykke ned i tallene, høre flere konklusioner og stille spørgsmål. Tilmeld dig gerne webinaret og bliv klogere på, hvad evalueringen betyder for GLU fremover.
Analysen viser
Konklusion
Kompetencer omsættes til daglig ledelse
Evalueringen indikerer, at deltagerne i høj grad opnår de forventede kompetencer og formår at bruge dem på jobbet. Mange kursister fortæller, at GLU har rustet dem til nye ledelsesopgaver. De føler sig mere bevidste om deres lederrolle og er blevet bedre til fx at håndtere konflikter og motivere medarbejdere i forandring. For nogle har det endda givet pote på lønsedlen – data viser en moderat lønstigning (ca. 11%) i median for kursisterne efter gennemført GLU. Samtidig tyder tallene på, at langt de fleste fortsætter i samme job efter uddannelsen, hvilket tyder på, at GLU primært styrker dem i deres nuværende karriere frem for at føre dem til nye arbejdspladser. Det opleves som en gevinst for både medarbejdere og arbejdsgivere, da de nye kompetencer kommer den eksisterende arbejdsplads til gode.


Konklusion
Større lyst til at lære mere
Uddannelsen ser også ud til at give deltagerne appetit på yderligere udvikling. Ifølge evalueringen har GLU øget kursisternes lyst til videreuddannelse markant. Mange har efterfølgende kastet sig over nye kurser – faktisk begyndte 44% af GLU-kursisterne på et nyt kursus inden for ledelse eller administration kort tid efter at have afsluttet forløbet. Flere fortæller, at GLU’s format har givet dem blod på tanden til at lære mere; nogle overvejer at tage næste skridt i form af interne lederkurser, AMU-kurser eller måske endda en diplom- eller masteruddannelse. GLU fungerer dermed som en katalysator, der åbner døre for livslang læring og karriereudvikling.
Konklusion
Værdifuld uddannelse med plads til forbedring
Selvom evalueringen er gennemgående positiv, peger den også på enkelte udfordringer og muligheder for at gøre GLU endnu bedre. For eksempel er bæredygtig ledelse og digitalisering blevet en del af GLU siden seneste revision, men ikke alle kursister og virksomheder forstår endnu relevansen fuldt ud. Evaluatorerne anbefaler at tydeliggøre vigtigheden af disse emner undervejs i uddannelsen, så deltagerne bliver endnu bedre rustet til fremtidens krav. Samtidig påpeges det, at visse dele af pensum – eksempelvis mødeledelse – muligvis kan justeres eller forkortes for at give mere plads til de nye, efterspurgte temaer uden at forlænge uddannelsen. Alt i alt viser evalueringen, at GLU har været en værdifuld uddannelse for rigtig mange lederspirer, og med få justeringer kan den blive endnu mere relevant i de kommende år.
